dental-help.net

Switch to desktop

Каква е истинската причина за развалянето на зъбите?

Д-р Уестън Прайс (1870-1948) е зъболекар от Кливланд. Търсенето на причината за все по-влошаващото се състояние на зъбите и здравето на хората като цяло го отвежда в кътчета на света, откъснати и недокоснати от модерната цивилизация. Д-р Прайс изследва факторите, отговорни за перфектните зъби, на които се радвали членовете на отдалечените, изолирани от цивилизацията ”примитивни” племена.

Изследванията на д-р Уестън Прайс показват, че храненето на тези здрави хора варира - някои се хранят с  почти с растителна, други и с животинска храна. Но общото между тях е, че се хранят рационално, храната консумират е в нейния естествен вид и за обработката и не се ползват съвременни консерванти, набухватели,подобрители и оцветители. Наблюденията му също така показват, че в момента, в който тези здрави хора се докоснат до западните рафинирани, консервирани храни и стресовия начин на хранене, зъбите им започват да се развалят.

В крайна сметка д-р Прайс заключава, че липсата на важни минерални съставки и витамини в съвременните рафинирани, консервирани и "подобрени" храни и небалансираното и стресово хранене, са причина за физически деформации и разваляне на зъбите.

Изследвайки хранителните навици на различните примитивни племена, Уестън Прайс откроява следните характeрни елемента, присъстващи в храненето на всяко от изследваните населения:

1. От диетите на здравите неиндустрилизирани племена отсъстват рафинираните и денатурирани храни като рафинирана захар или царевичен сироп; бяло брашно; храни в консерва; пастьоризирано, хомогенизирано, обезмаслено или нискомаслено мляко; рафинирани (преработени) или хидрогенирани растителни мазнини ; протеини на прах; изкуствени витамини или токсични добавки и оцветители

2. Всички традиционни култури консумират някакъв животински протеин и мазнина - от риба или други морски животни; от водни и сухоземни птици; от сухоземни животни; от яйца; мляко и млечни продукти; от влечуги и насекоми.

3. Примитивните диети съдържат поне 4 пъти повече калций и други минерали и ДЕСЕТ пъти повече мастно-разтворими витамини (А, Д и К) от животински мазнини в сравнение с типичния за американците начин на хранене. (виж Таблица 1 по-долу)

4. Във всички традиционни култури някои животински продукти се консумират сурови (черен дроб, очи)

5. Примитивните традиционни диети имат богато на ензими съдържание, идващо от суровите млечни продукти; суровото месо и риба; суровия мед; тропически плодове; студено пресовани мазнини ; вино и не пастьоризирана бира; както и естествено запазени, лакто-ферментирали зеленчуци, плодове, напитки, меса и подправки.

6. Семената, зърнените и ядките биват накиснати, оставени да покълнат, да ферментират или естествено подквасени, за да бъдат неутрализирани естествените анти-нутринети (анти хранителни вещества), които са част от тези храни, като фитиновата киселина, ензимни инхибитори, танини, сложни въглехидрати.

7. Общото съдържание на мазнини в традиционните диети като част от калориите варира 30% до 80%, но едва 4% идват под формата на полиненаситени мастни киселини естествени съдържащи се в зърнените, бобовите, ядките, рибата, животинските мазнини и зеленчуците. Останалата част от калориите, идващи от мазнини, се разпределя почти по равно между наситени и мононенаситените мастни киселини.

8. Традиционните диети съдържат почти еднакви количества от есенциалните омега-3 и омега-6 мастни киселини. (Само за справка - модерните диети съдържат 5 : 1 = n-6 : n-3 в най-добрият случай и 25 : 1 = n-6 : n-3 в общия случай)

9. Всички примитивни диети съдържат някаква сол

10. Традиционните култури консумират животински кости, обикновено под формата на богати на желатин бульони от кости

11. Традиционните култури се грижат за здравето на бъдещите поколения като осигуряват специална богата на хранителни вещества диета за бъдещите родители, бременните жени, както и растящите деца; планират времето между ражданията, както и учат младите на принципите на правилния начин на хранене.

Copyright by dental-help.net 2012. All rights reserved.

Top Desktop version