dental-help.net

Switch to desktop

Дентални клиники, зъболекарски кабинети, каталог за дентални клиники и кабинети

Фактори за поява на кариес


kakvo prichiniava kariesa goliama1В днешно време, кариесът е една от най-разпространените болести в целия свят.
Какво причинява зъбния кариес?
Според теорията на Милър, кариесът се причинява от бактерии, с чиято помощ остатъците храна по зъбите, ферментират и се получава киселина. Тази киселина причинява разпадането на повърхността на зъба (кариес).

Има и други фактори спомагащи за образуването на кариес, такива са: зъбната структура, минералния състав на зъбите както и разположението на зъбите. Също така, важна роля играе слюнката, нейния състав, количество и PH. Един от най-важните фактори е зъбната плака.


kakvo prichiniava kariesa21.    Зъбна повърхност:   Ако зъбите са с дълбоко изразени фисури, то те са по-податливи на кариес в сравнение със зъби с по-плитки фисури. Лошо подредените зъби, са по-трудни за почистване и вероятността за поява на кариес е по-голяма, в сравнение с добре подредени зъби. Зъбите са по-податливи на кариес, ако емайла ( най-твърдото вещество в човешкото тяло) е изтънял с течение на годините или поради нисък прием на флуор.
2.    Слюнка:   Слюнката играе важна роля в почистването на зъбите, с нейна помощ остатъците от храна се отмиват от повърхността на зъбите. Ако слюнката е по-гъста  то нейната почистваща способност намалява и появата на кариес се увеличава. Слюнката има някой анти бактериални свойства, които оказват влияние върху образуването на кариес.
3.    Зъбна плака:   Зъбната плака е основния виновник за появата на кариеса. Плаката е мека бактериална маса, която се образува по повърхността на зъбите, когато те не се почистват хубаво. Плаката се състои от бактерии полепнали по зъбите, тези бактерии произвеждат киселини които причиняват кариес. Плаката е един вид щит, който блокира анти бактериалното въздействие на слюнката.

Copyright by dental-help.net 2012. All rights reserved.

Top Desktop version